Det skal du vide om demens

Har du et familiemedlem, der har en demenssygdom? Har du en ven eller en bekendt, der har? Eller er du bare interesseret i at vide mere? Uanset hvad grunden er, eller hvad dit forhold til sygdommen er, så er det altid en god idé at vide noget om den sygdom, der hvert år bliver registreret ca. 7.700 nye tilfælde af.

Demens er en paraply

Mange tror, at demens er én sygdom. Men faktisk er demens en paraplybetegnelse for mere end 200 forskellige sygdomme, der svækker de mentale færdigheder. Den hyppigst forekommende demenssygdom er Alzheimers, som også er den nok mest kendte blandt almindelige danskere. Den kommer til udtryk ved, at personen får svært ved at huske ord, navne og hvordan man udfører helt almindelige hverdagsopgaver. Især korttidshukommelsen bliver ramt. Alzheimers kan også give ændringer i humøret, følelseslivet og i hvordan personen opfører sig.

Muligheder for behandling

Desværre er der endnu ikke en helbredende løsning på demenssygdomme. Der findes dog medicin, der kan sætte en stopper for forværringen af sygdomme som Alzheimers og Lewy Body demens. Og man kan også gøre noget for at lindre symptomerne ved demenssygdomme. Det kan foregå enten ved medicinsk behandling eller ved for eksempel musikterapi.

Det bedste du, som pårørende, kan gøre for en person med demens, er at være der, at vise omsorg, at tale med den demente, at vise forståelse og at huske at nyde de gode stunder. Desuden findes der også en række hjælpemidler til demente, som kan være gode investeringer. For eksempel kan man få produkter, der hjælper den demente med at træne hukommelsen. Man kan også få produkter, der understøtter huskesystemer, så den demente får lettere ved at holde styr på ting, der skal huskes. Du kan også få et produkt, der ikke bare gavner den demente, men også dig som pårørende. Nemlig en GPS til demente. Det består af enten en diskret lille boks, en skosål eller et demens ur, hvori der sidder en GPS, så du kan finde tryghed i at vide, hvor den demente befinder sig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *