Har du en i familien der har fået konstateret demens?

Det kan være hårdt for en familie, når et familiemedlem bliver konstateret med demens – især for personen selv. Det er nemlig svært for de pårørende at tilpasse efter de nye og krævende behov som det demensramte familiemedlem nu får. Det er uanset hvornår demensen rammer, hvor gammel personen er og hvor henne i livet, de skulle befinde sig. Dette er bare i det hele taget en trist og kedelighed nyhed første gang, man får det konstateret, fordi det som sagt vender op og ned på ens verden.

 

Hvad kan man gøre som pårørende?

 

Der er selvfølgelig en række ting man kan gøre for som pårørende til én, der har fået konstateret demens – uanset om det er et familiemedlem eller en kær ven, der altid har været der for én.

  • Vær opmærksom på personens kropssprog og mimik, når du vil have den dementes opmærksomhed

Ja, man skal ikke forvente alt for meget som tilbagesvar på dine spørgsmål, når man forsøger at kommunikere med en demensramt person.

  • Hvilken tid taler personen i? Er det datid, i nuet eller hvordan?

Det kan være svært at vide hvor henne i tiden personen befinder sig, da hukommelsen er beskadiget af sygdommen. Derfor kan det være at personen befinder sig i fortiden, når han eller hun snakker. Derfor kan du med fordel, blive hos personen og få en snak om de gode minder, personen nu må have.

  • Når du vil etablere en samtale, skal du være tydelig i dit kropssprog og formulere dig enkelt og tale langsomt og tydeligt.
  • Vær fleksibel. Hvis det ikke går ligesom du havde planlagt, så følg med strømmen og få det bedste ud af det.
  • Humor kan altid være en god ting til at få løse samtalen og situationen lidt op.
  • Vær tålmodig – eventuelt tag en pause, hvis du føler at det bliver for meget.

Hvis du er opmærksom på at følge disse punkter, ikke religiøsvis, da det ikke er sort eller hvidt. Det kan være at du finder en tilgang der passer perfekt til dine omstændigheder, hvor nogle af disse punkter kan vise sig at være irrelevante for dig. Men det er en god rettesnor, når du skal forsøge at kommunikere.

 

Hjælpemidler til demente – Det er en stor hjælp

 

Det kan virke en smule basalt, men det kan gøre den store forskel i den dementes hverdag. Det kan være med til at støtte personen til at huske hvad der skal ske i personens daglig dag og være med til at give dem en overkommelig struktur. Der kan være med til at give en følelse af ro, tryghed og højere livskvalitet for en person der har hukommelsesproblemer. Og der findes mange forskellige former for hjælper til demente, og hvis du går ind på https://dk.gloriamundicare.com, vil du kunne finde mange gode hjælpemidler og redskaber til at hjælpe med personer med demens.

Hjælpemidlet der ville være ideelt at anskaffe sig, ville måske være et demensur til at skabe den struktur, som personen mangler i sin hverdag. Det er vigtigt at man får strukturen fastlagt, og det er et godt valg, så personen kan huske sine aftaler.

Hvis der er behov for at personen skal have behov for fysisk og kognitiv træning, findes der forskellige redskaber, hvor man kan holde personen fysisk og psykisk stimuleret på én og samme tid. Det kan desværre være en rimelig dyr omgang, da disse løsninger vil være en form for virtuel verden med henblik på motion. Derfor er denne løsning heller ikke en mulighed for de fleste, derfor kan det være at man kan finde en anden løsning end de nuværende demens hjælpemidler kan tilbyde. Der er også andre der befinder sig i samme situation, hvor du med fordel vil kunne trække på deres erfaringer.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *