Har kosttilskuddet ZMA overhovedet nogen virkning på ens testosteron-niveau?

Et af de mest populære kosttilskud inden for fitnessverdenen er kosttilskuddet ZMA. Dette produkt skulle efter sigende give mere muskelmasse, udholdenhed og styrke ved at øge den naturlige produktion af testosteron i kroppen. Samtidig siges det også at kunne forbedre søvnkvaliteten.
Har nogen af disse påstande overhovedet hold i virkeligheden? Lad os se en smule nærmere på dette.

Har ZMA en positiv effekt på testosteronniveauet og hvad er ZMA egentligt?

ZMA står for Zink- og Magnesium-Aspartat. Det består af de to mineraler zink og magnesium, samt B6-vitaminet.
Det blev for alvor populært for omkring 15 år siden, da et studie viste, at man kunne øge kroppens testosteronproduktion ved indtagelse af ZMA.
Forskerne gav i dette studie ZMA til en gruppe af football-spillere, som trænede tre gange dagligt. Efter 7 uger viste studiet, at der var en markant stigning i spillernes testosteronniveau.
Der var dog ét ekstremt stort problem, med selve udførelsen af dette eksperiment. Den ”forsker”, som udførte forsøget med spillerne, ejer patentet på den originale ZMA-formel, og det var hans egen virksomhed, der stod for hele det økonomiske grundlag bag eksperimentet! Alle de videnskabelige studier der sidenhen er lavet med ZMA, har ikke kunnet påvise nogen effekter overhovedet på de deltagenes personers testosteronniveau.

Det kan selvfølgelig ikke udelukkes, at ZMA har en gavnlig effekt, hvis man er i et reelt underskud af zink, magnesium eller B6-vitamin. Men udover dette vil et supplerende indtag af ZMA, ingen effekt give.

Forbedres søvnen så i det mindste?

Mange brugere oplever, at ZMA forbedrer deres søvn og giver dem mere livlige drømme. Dette skyldes muligvis, at vitaminet B6 går ind og påvirker mængden af serotonin i hjernen, men det er langt fra sikkert. Der findes nemlig ingen videnskabelige eksperimenter, som har påvist at ZMA giver en positiv effekt på hverken søvn eller drømmer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *