Kender du forskellen på en psykolog en psykoterapeut?

Det kan være svært at gennemskue, hvem der er bedst at henvende sig til, hvis man har behov for behandling. Både psykologer og psykoterapeuter udfører en eller anden form for terapi, men deres baggrund for at kunne udøve terapien er forskellig.

En psykolog er uddannet på universitet. Det vil sige, at de har en lang videregående uddannelse bag sig, som gør, at de er i stand til at håndtere svære psykiske problemstillinger. En psykolog er ligeledes uddannet til at kunne diagnosticere psykiske sygdomme gennem konsultationer.

Den vigtigste forskel ligger i, at psykolog er en beskyttet titel. Det er psykoterapeut-titlen ikke. Det betyder, at der ikke skal ligge et reelt eksamensbevis for en endt uddannelse, for at man kan kalde sig selv psykoterapeut. Men det betyder overhovedet ikke, at de ingen erfaring har – tværtimod. De fleste psykoterapeuter er uddannet inden for den private uddannelsessektor, og de har ofte kurser, personlig erfaring og efteruddannelser, som de kan trække på.  De er ekstremt kompetente og fokuserede på at hjælpe dig hurtigt videre.

Hvor en psykologs arbejde ofte relaterer sig til det teoretiske, og hvor patienterne ofte er henvist dertil af egen læge, ligger en psykoterapeuts arbejde mere i praksis. En psykoterapeut er ikke uddannet til at stille diagnoser, og ofte er det psykiske raske personer, der går til en psykoterapeut for at få blandt andet kropsterapi, hypnoterapi og parterapi.

 

Hvad skal du vælge?

Hvad du skal vælge, hvis du har behov for samtaleterapi, kommer helt an på din situation. Er du blevet henvist fra din læge, eller har du behov for at få stillet en diagnose, er det en psykolog du skal gå til. Du skal også henvende dig til en psykolog, hvis du føler dig mere tryg ved at gå til behandling hos en, der har en psykologuddannelse bag sig.

Har du derimod behov for at samtaleterapi, som relaterer sig til eksempelvis personlig udvikling, kognitiv terapi og parterapi, kan en kompetent psykoterapeut være den rigtige for dig. En psykoterapeut kan også hjælpe dig med at rykke dig personligt og kigge positivt fremad.

Uanset hvad du vælger, skal du følge din mavefornemmelse. Sæt dig grundigt ind i de forskellige psykologer og psykoterapeuter, og hvis du kender nogen, der kan anbefale dig en, så undersøg altid den mulighed.

Det er i sidste ende dig, der skal kunne mærke, at du er tryg ved vedkommende, du skal til samtaleterapi hos – og så er det lige meget, hvilken titel denne har.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *