Kontorstol: Hvordan finder jeg den sundeste?

Sengen er det møbel, vi opholder os længst tid. Derefter kommer kontorstolen. Mange af os sidder nemlig ned og arbejde, og det er derfor vigtigt, at vi vælger en kontorstol, der sikrer os god komfort. Men hvad skal man gå efter? Få svaret herunder.

Kontorstolen er fysioterapeutens mareridt. Samtidig er den med til at sikre, at hendes job bliver bevaret. Man får nemlig skader af stillesiddende arbejde. Og skaderne kommer ofte snigende, uden vi lægger mærke til det. Man kan dog komme dette i forkøbet, hvis man tager sine forholdsregler — og de starter allerede, når stolen skal købes.

 

Stolen skal opfordre til bevægelse

Det er vigtigt, at den stol, man vælger, er nemt at justere, så man kan ændre position. Kroppen skal nemlig bevæges, da vores muskler har brug for at arbejde. Derfor er det slet ikke optimalt at sidde i den samme siddestilling gennem hele dagen. Gør man det, vil man opleve, at man får spændinger og bliver øm i nakke, skuldre, lænd og ryg. Derfor bliver man nødt til at bevæge sig og ændre arbejdsstilling mange gange i løbet af en dag.

Gå efter en stol, der motiverer til at bevæge sig og arbejde dynamisk med skiftende arbejdsstillinger. Førhen blev det anbefalet, at man sad med helt rank ryg med 90 graders vinkler i knæ, hofte samt albueled. Det er man dog gået væk fra i dag, da mennesket ikke er skabt til at sidde i en sådan position. Åbn op for leddene ved at hæve stolen til den når en højde, hvor man lige akkurat støtter på sædet med korsbenet, og samtidig har fødderne solidt plantet på gulvet. Denne siddeposition øger for blodgennemstrømningen.

Vil du vide mere om, hvilken stol, du skal vælge, så kan du læse mere på iStol.dk, hvor du finder en guide til at vælge den kontorstol, der passer bedst til dig.

Start med at vælge en stol, der har et lille sæde

Smæk fødderne op
Den position, man vil opleve som rank, er på lang sigt det mindst belastende for ryggen. Men utrænede siddere, der har siddet med for krummet eller for svajet ryg, vil opleve det som en anstrengelse at holde ryggen rank. Så må man betragte det som enhver anden form for træning og træne sig op lidt ad gangen.

»Man kan for eksempel hvile ryggen ved at smide fødderne på bordet og læne ryggen mod ryglænet. Det er faktisk det eneste tidspunkt, man har brug for ryglænet. Det vil nok ikke være populært på alle arbejdspladser, men så må man sige til chefen, at det er sundt«, griner Pernille Thomsen, som ofte selv smider fødderne op på bordet.

Bold i stedet for stol
For at træne ryggen til at indfinde sig i sin naturlige S-form, når man sidder, kan man med jævne mellemrum i løbet af dagen skifte kontorstolen ud med en stor træningsbold. Mave- og rygmusklerne bliver trænet alene ved, at man sidder og balancerer på boldens mere ustabile underlag.

»Hvis man kan mærke, at man sidder, så sidder man forkert. Man skal sidde afslappet og mærke, at man kan bevæge sig nemt og frit. Et sikkert tegn på, at man gør noget forkert, når man sidder, er en slags sovende fornemmelse. Den er et tegn på dårlig blodgennemstrømning, og den går væk, så snart man åbner op for gennemstrømningen ved at bevæge sig«.

Begynd med lille sæde
Når man vælger en stol, skal gå efter én, der har et lille sæde. Det skal ikke være dybere, end man kan have sine knæhaser fri, når man sidder med rygge rank op ad ryglænet — ellers risikerer man, at blodgennemstrømningen blokeres.

De fleste kontorstole har ryglæn, og her er det vigtigt, at man sikrer sig, at det yder støtte i lænden. Det er nemlig her, der oftest opstår komplikationer, der fører til smerter. Armlænet på stolen skal sidde, så man kan sidde med armene tæt ind til kroppen.

Hæve-/sænkeborde skal være automatiske

Et hæve-/sænke-bord er en populær løsning på mange kontorer. Det gør det nemlig lettere at skifte position, så man styrker blodcirkulationen og undgår smerter og skader. Der er dog ikke megen nytte ved at have et hæve-/sænkebord, der ikke bliver benyttet. Derfor bør man altid vælge et automatisk ét af slagsen, hvis man skal have et. Erfaringen siger nemlig, at bordet ikke bliver brugt, hvis man skal til at bruge en unbrakonøgle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *